Мікропроменеве рентгенографування як один із найсучасніших прийомів артикуляційних досліджень - Тітяєва, Ю. (Мовні і концептуальні картини світу, 2019)
У статті проаналізовано історію становлення й розвитку експериментально-фонетичних досліджень в Україні та світі. Розглянуто основні прийоми артикуляційних досліджень, зокре- ма різні види рентгенографування як одного з найважливіших артикуляційних прийомів. Основ- ну увагу приділено одному з найсучасніших різновидів рентгенографування – мікропроменевому рентгенографуванню (X-ray microbeam), визначено основні його переваги у порівнянні з іншими соматичними прийомами._____________ЛІТЕРАТУРА1. Скалозуб, Л. Г. Динамика звукообразования (по данным кинорентгенографирования). Київ : Вища школа, 1979. 131 с.2. Тоцька, Н. І. Сучасна українська літературна мова : фоне- тика, орфоепія, графіка і орфографія: завдання і вправи : навчальний посібник для вузів. Київ : Вища школа, 1995. 151 с. 3. Бас-Кононенко О. В. Склад в українському мовленні: складот- ворення та артикуляторна типізація (експериментально-фонетичне дослідження артикуля- торної динаміки). Автореф. канд. дис. Київ : 1999. 17 с.4. Kawahara, S. In Memoriam: Osamu Fujimura // Phonetica. I–IV. 2017. P. 74-78. URL : https://www.karger.com/Article/Abstract/475761.4. Kiritani, S., Itoh, K. Fujimura, O. Tongue-Pellet Tracking by a Computer-Controlled X-ray Microbeam System // Journal of the Acoustical Society of America. 1975. № 57. Р. 1516-20. URL : https://www. researchgate.net/publication/277431290_Tongue-pellet_tracking_by_a_computer-controlled_x-ray_ microbeam_system5. Westbury, J. X-RAY MICROBEAM SPEECH PRODUCTION DATABASE USER`S HANDBOOK. Wisconsin : Waisman Center on Mental Retardation & Human Development, 1994. 135 p. URL : http://www.haskins.yale.edu/staﬀ/gafos_downloads/ubdbman.pdf
Keywords: експериментально-фонетичні дослідження, артикуляція, рентгенографу- вання, мікропроменеве рентгенографування