Лінгвопоетичні параметри панегірика “Еводія” Г. Бутовича - Грицина, С. (Мовні і концептуальні картини світу, 2019)
У статті представлений лінгвопоетичний аналіз давнього тексту барокового періоду, зо- крема панегірика “Еводія” Г. Бутовича, що розглядається крізь призму зовнішнього оформлен- ня тексту і внутрішньоструктурних мовних елементів, зумовлених синтезом мислення бароко- вого автора та соціокультурної настанови першої половини XVII cт. З’ясовано соціокультурні обставини появи “Еводії”. Схарактеризовано зовнішнє, орнаментальне оформлення барокової пам’ятки, тобто такі естетичні елементи панегірика, як графічне оздоблення тексту авто- ром та включення різноманітних власне барокових елементів (акровірш, геральдичний вірш, фігурний вірш і т. ін.), а також досліджено внутрішньоструктурні мовні одиниці, зокрема стилістичні фігури та тропи, що створюють естетичний ефект.Лінгвопоетичні параметри «Еводії» Г. Бутовича, репрезентовані архітектонікою та сти- лістично маркованими мовними одиницями, розкривають специфіку панегірика як оригіналь- ного жанру епохи Бароко та засвідчують особливості виражальних засобів староукраїнської літературної мови першої половини XVII ст._____________ЛІТЕРАТУРА1. Aleksandrova, O. V. (1996). Jedinstvo pragmatiki i lingvopoetiki v izuchenii teksta khudozhestvennoy literatury. Problemy semantiki i pragmatiki. Kaliningrad. URL: http://www.gumer. info/bibliotek_Buks/Linguist/probl/01.php.2. Babeliuk, O. A. (2010). Poetyka postmodernists’koho khudozhn’oho dyskursu: pryntsypy tekstotvorennya (na materiali suchasnoyi amerykans’koyi prozy maloyi formy). Avtoref dys… dokt. ﬁlol. nauk. Kyyiv.3. Bieliekhova, L. I. (2002). Obraznyy prostir amerykans’koyi poeziyi: linhvokohnityvnyy aspekt. Avtoref dys… dokt. ﬁlol. nauk. Kyyiv. URL: http://www.disslib.org/obraznyi-prostir-amerykanskoyi-poeziyi-linhvokohnityvnyi-aspekt.html.4. Burbelo, V. B. (2012). Suchasna linhvopoetyka: tradytsiyi ta novi orijentyry. Movni i kontseptual’ni kartyny svitu, 38, 88-95.5. Vil’chyns’ka, T. P. (2008). Kontseptualizatsiya sakral’noho v ukrayins’kiy poetychniy movi ХVII–XVIII st. Ternopil’: Dzhura.6. Vorobjova, O. P. (2004). Kohnityvna poetyka: zdobutky i perspektyvy. Visnyk Kharkivs’koho natsional’noho universytetu imeni V. N. Karazina, 635, 18-22.7. Hutsuliak, I. H. (2005). Movostyl’ ukrayinskoho poetychnoho baroko. Avtoref dys… kand. ﬁlol. nauk. Kyyiv.8. Zadornova, V. Y. (1992). Slovesno-hudozhestvennoye proizvedeniye na raznykh jazykakh kak predmet lingvopoeticheskogo issledovaniya. Avtoref dis… dokt. ﬁlol. nauk. Moskva. URL: http://cheloveknauka.com/slovesno-hudozhestvennoe-proizvedenie-na-raznyh-yazykah-kak- predmet-lingvopoeticheskogo-issledovaniya.9. Isichenko Ihor, arkhiyepyskop. (2011). Istoriya ukrayins’koyi literatury: epokha Baroko (XVII–XVIII st.). Lviv: Sviatohorets’.10. Klimovskaya, H. I. (2017). Tonkiy mir smyslov hudozhestvennogo (prozaicheskogo) teksta: metodologicheskiy i teoreticheskiy ocherk lingvopoetiki. Moskva: Flinta.11. Kosianchuk, O. (2011). Odychna tradytsiya v davn’oukrayins’kiy poeziyi seredyny XVIІ st. (na materiali tvoriv Y. Sedovs’koho ta H. Butovycha). Literatura. Fol’klor. Problemy poetyky, 35, 277-283.12. Kurhanova, O. Y. (2016). Heral’dychna poeziya yak skladova knyzhkovoyi kul’tury Ukrayiny kintsia XVI – XVII st. Biblioteka. Nauka. Komunikatsiya: formuvannya natsional’noho informatsiynoho prostoru, 149-153.13. Lipgart, A. A. (2007). Osnovy lingvopoetiki. Moskva: URSS : Komkniga.14. Slukhay, N. V., Snytko, O. S., Vil’chyns’ka, T. P. (2011). Kohnitolohiya ta kontseptolohiya v linhvistychnomu vysvitlenni. Kyyiv: “Kyyivs’kyy universytet”.
Keywords: лінгвопоетика, бароковий текст першої половини XVII ст., панегірик, ста- роукраїнська літературна мова