ЛЕКСИЧНІ ЗАСОБИ ВПЛИВУ В ПОЛІТИЧНОМУ ТЕКСТІ: ЖАНР ПРОМОВА - Цвіркун, Т. (Мовні і концептуальні картини світу, 2020)
У статті досліджено функціонування лексичних засобів впливу в політичному тексті, а саме в перших промовах президентів України Петра Порошенка (за 2015 р.) та Володимира Зеленського (за 2019 р.) на Генеральній Асамблеї ООН. Дослідження дало змогу визначити спільні та відмінні риси, що полягають у використанні термінів у вторинній номінації, оперування фактами за допомогою застосування числівників різної структури, послуговування формами найвищого ступеня вияву емоцій, вживання розповідей, цитат, а також надзвичайно важливих слів-цінностей для українського народу в політичних текстах обох президентів._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Алтунян А. Г. Анализ политических текстов: учебное пособие. М.: Университетская книга. Логос. 2006. 384 с.• Деренчук Н. В. Особливості формування маніпулятивної стратегії в українському політичному дискурсі. Проблеми гуманітарних наук. Серія «Філологія». 2016. Вип. 38. С. 357-364.• Петренко В. В. Політична мова: Навчальний посібник. Київ: ІМВ, 2006. 215 с.• Почепцов Г. Г. Теория коммуникации. М.: Рефл-бук; Киев: Ваклер, 2001. 656 с.• Семененко Л. Л. Політичний текст як засіб експлікації потенцій мовного знака. Наукові праці [Чорноморського державного університету імені Петра Могили комплексу "Києво-Могилянська академія"]. Серія: Філологія. Мовознавство. 2015. Т. 253, Вип. 241. С. 86-87. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npchdufm_2015_253_241_19.ДЖЕРЕЛА ІЛЮСТРАТИВНОГО МАТЕРІАЛУ• Виступ Президента України Володимира Зеленського на загальних дебатах 74-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 25 вересня 2019 року - 16:50. URL: https://www.president.gov.ua/ news/vistup-prezidenta-ukrayini-volodimira-zelenskogo-na-zagalnih-57477 (Дата звернення: 29 вересня 2019 року)• Виступ Президента України Петра Порошенка на загальних дебатах 70-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 29 вересня 2015 року - 19:36. URL: https://www.president.gov.ua/news/vistup- prezidenta-ukrayini-na-zagalnih-debatah-70-yi-sesiyi-36057 (Дата звернення: 27 листопада 2018 року)
Keywords: вплив, політичний текст, промова, лексичні засоби, засоби впливу