ЕПІСТЕМІЧНА МОДАЛЬНІСТЬ «РУСЬКОМОВНИХ» ДИСКУРСИВНИХ ПРАКТИК РАННЬОМОДЕРНОГО ЧАСУ - Ніка, О. (Мовні і концептуальні картини світу, 2020)
У статті проаналізовано вияви епістемічної модальності в «руськомовних» дискурсивних практиках ранньомодерного часу. Схарактеризовано актуалізацію нових практик у ХVІ–ХVІІ ст., що зумовлені соціокультурними чинниками. Визначено полеміку і проповідництво як нові «руськомовні» дискурси. Обґрунтовано їх спільність і відмінність у реалізації діалогізму, що позначилося на вираженні епістемічної модальності.На прикладі функціювання дієслівних форм знати, вѣдати, розумѣти, що є виразниками епістемічної модальності, встановлено розширення вказівок на епістемічні модуси полеміста/проповідника і вірян для досягнення ними повноти розуміння і засвоєння релігійних понять, динаміку інтерактивності, персвазійності в дискурсивній діяльності. Визначено звʼязки епістемічної модальності з достовірністю та евіденційністю._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Аверина А. В. Стилистический аспект функционально- семантического поля (на примере поля зпистемической модальности немецкого язьїка). Специальность: 10.02.04 германские язьїки; автореф. дис. докт. фил. наук. Москва, 2010. 39 с.• Арутюнова Н. Д. Типь язьковьх значений: Оценка, собьтие, факт. М. : Наука, 1988. 341 с.• Блох М. Я., Аверина А. В. Поле зпистемической модальности в пространстве текста. М.: МПГУ, 2011. 154 с.• Дмитровская М. А. Знание и мнение: образ мира, образ человека. Логический анализ язика: Знание и мнение / Отв. ред. Н. Д. Арутюнова. М. : Наука, 1988. С. 6-18.• Зема В. Є. Гомілетика та проповідництво в Україні 9-18 ст. Енциклопедія історії України: Т. 2: Г-Д / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Ін-т історії України. Київ: Наукова думка, 2004. URL: http://www.history.org.ua/?termin=Gomiletyka.• Кого насліДували українські проповідники XVII ст. - греків, римлян чи поляків? URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/ 123456789/8342/Koho_nasliduvaly_ukrainski.pdf.• Лингвокультурологические исследования. Логический анализ язька. Понятие верь в разньх язьках и культурах / Отв. ред. Н. Д. Арутюнова, М. Л. Ковшова. Москва : Гнозис, 2018. 856 с.• Мозер М. Історія української мови. Київ, 2018. 29 с. (Бібліотека Ьікбез).• Ніка О. І. Модус у староукраїнській літературній мові другої половини XVI - першої половини XVII ст. Київ: КНУ імені Тараса Шевченка, 2009. 446 с.• Ніка О. І. Теорїя модусу в сучасній лінгвістиці. Українська мова. 2011, № 2. С. 19-29.• Ніка О. І. Барокова проповідь XVII ст. і розвиток староукраїнської літературної мови. Studia Linguistica. Вип. 6. 2012. С. 165170.• Ніка О.І. Лексичні заміни в «Апокрисисі» Христофора Філалета. Studia Ucrainica Varsoviensia. Tom. 7. Str. 35-48.• Падучева Е. В. Модальность. Материали к Корпусной грамматике русского язика. Глагол. Часть 1. Санкт-Петербурга: Нестор- История, 2016. С. 19-94.• Потапенко А . С. Семантико-синтатические и прагматические свойства базисних зиистемических глаголов испанского и английского язьїков: автореферат дис... канд. фил. наук. Пятигорск, 2003. 16 с. URL: https://static.freereferats.ru/_avtoreferats/01002618632.pdf.• Скибицька Н. В. Епістемічна модальність в англійській мові (діахронний аспект): автореф. дис... канд. філол. наук: 02.04; Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. К., 2004. 21 с.• Шатуновский И. Б. Зпистемические глаголь: коммуникативная перспектива, презумпции, прагматика. Логический анализ язика: Знание и мнение / Отв. ред. Н. Д. Арутюнова. М. : Наука, 1988. С. 18-22.• Brennan M. Root and epistemic modal auxiliary verbs (1993). Doctoral Dissertations Available from Proquest. AAI9316625. URL: https://scholarworks.umass.edu/dissertations/AAI9316625.• Cornillie B. Evidentiality and epistemic modality: On the close relationship between two different categories. Functions of Language 16.1: Рр. 44-62.• Drubig, H. B. On the syntactic form of epistemic modality. University of Tubingen, 2001. 52 p.• Kiefer F. The Encyclopedia of Language and Linguistics / R. E. Asher (Ed.). Oxford: Pergamon Press, 1994. Р. 2515-2520.• Nuyts J. Subjectivity as an evidential dimension in epistemic modal expressions. Journal of Pragmatics. 33, Issue 3, 2001. Рр. 383-400.• Palmer F. R. Modality and the English modals, 2nd edn. London: Longman, 220 p.• Palmer F. R. Mood and modality, 2nd edn. Cambridge: Cambridge University Press. 236 p.• Smith N. Changes in the Modals and Semi-modals of Strong Obligation and Epistemic Necessity in Recent British English. Modality in Contemporary English / Facchiretti, M. Krug, F. Palmer (Eds.). Berlin and New York: Mouton de Gruyter. 2003. Р. 241-266.ДЖЕРЕЛА ІЛЮСТРАТИВНОГО МАТЕРІАЛУАпокр. -                 Христофор Філалет. Апокрисис, Острог: Друкарня К.Острозького, 1598. Стародрук Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, шифр Кир. 824.Ґал. -                       Ґалятовський Йоаникій. Ключ разуміния. Львів:Друкарня М. Сльозки, 1665. Стародрук Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, шифр Кир. ЗІ № 420.Отпис                     Діалогізм в історичних вимірах староукраїнського часу:W(T)nncb Клирика Wci^^c^re / Підгот. наукового дослідження, тексту, покажчиків О.І. Ніка. Київ: Освіта України, 2016. 238 с. (XLIV с., 63 л., 66 с.).Рад. -                      Радивиловський Антоній. Барокові проповідіXVII століття / Підгот. наук. дослідження, тексту, покажчиків Оксана Ніка, Юлія Олешко. Київ, 2019. XIV + 381 с.Словник української мови XVI ст. - першої половини СУМ -           XVII ст. : у 28 вип. / НАН України, Ін-т українознавстваімені I. Крип'якевича / Д. Гринчишин та ін. (відп. ред.). Львів, 2001. Вип. 8.; 2005. Вип. 12.
Keywords: епістемічна модальність, дієслова, проповідницька і полемічна дискурсивні практики ХVІ–ХVІІ ст., ранньомодерний період в Україні