СИНТАКСИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ У ПЕРЕКЛАДІ НАУКОВОЇ СТАТТІ - Михайленко, О. (Мовні і концептуальні картини світу, 2020)
Статтю присвячено особливостям застосування граматичних синтаксичних трансформацій як засобу досягнення адекватності у перекладі українськомовних наукових статей із журналів, що входять до міжнародних наукометричних баз._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Алексеева, И. С. Профессиональньїй тренинг переводчика. СПб: Союз, 2001. 288 с.• Карабан, В. І. Посібник-довідник з перекладу англійської наукової і технічної літератури на українську мову . Частина І : Граматичні труднощі . Флоренція, Гранада, Київ: Tempus, 317 c.• Климзо, Б. Н. Ремесло технического переводчика. Об английском язьіке, переводе и переводчиках научно-технической литературьі. М.: Валент, 2006. 508 с.• Корунець, І. В. Вступ до перекладознавства. Вінниця: Нова книга, 2008. 512 с.• Михайленко, О. О. Мова наукової статті: українсько-англійські паралелі. Проблеми семантики слова, речення та тексту. Вип. 33. С. 119-127.• Мірам, Г. Е., Дайнеко, В. В., Тарануха, Л. А., Грищенко, М. В., Гон, О. М. Основи перекладу: Курс лекцій; Навчальний посібник. Київ: Ельга, Ніка-Центр, 2002. 280 с.• Цатурова, И. А., Каширина, Н. А. Переводческий анализ текста. СПб: Союз, 2008. 296 с.• Griffies, S., Perrie, W., Hull, G., Publishing Connect: Elements of Style for Writing Scientific Journal Articles. Oxford: Elsevier, URL: http://www.gfdl.noaa.gov/wp-content/uploads/2018/08/Elements_of_Style.pdf.ДЖЕРЕЛА ІЛЮСТРАТИВНОГО МАТЕРІАЛУ• Венгер, Є. Ф., Мельничук, Л. Ю., Мельничук О. В., Семікіна Т. В. Дослідження методами ІЧ-спектроскопії тонких плівок оксиду цинку, вирощених методом АПО. Український фізичний журнал. 2016. Т. 61. № 12. С. 1059-1066. URL: https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2019006.• Двуліт, П. Д., Джунь, Й. В. Діагностика високоточних балістичних вимірів гравітаційного прискорення методами некласичної теорії похибок. Геодинаміка. Вип. 1 (26). № 1(26). С. 5-16. URL: http://science.lpnu.ua/uk/jgd/vsi-vypusky/1262019/diagnostyka- vysokotochnyh-balistychnyh-vymiriv-gravitaciynogo-pryskorennya.• Курилюк, В.В., Кріт, О.М. Розрахунок теплопровідності плівок Sil-xGex з неоднорідним складом. Фізика і хімія твердого тіла. 2018. Т. 19. № 1 (2018). С. 48-52. URL: http://journals.pu.if.ua/index.php/pcss/article/view/2380.• Шавьолкін, О. О., Каплун, В. В., Шведчикова, І. О. Усунення похибки контуру регулювання струму багатофункціонального однофазного мережевого інвертора. Електротехніка і Електромеханіка. № 4. C. 35-40. URL: http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2019.4.05.• Dvulit, P., Dzhun, J. Diagnostics of the High-Precise Ballistic Measured Gravity Acceleration by Methods of Non-Classical Errors Theory. 2019. Vol.1. (26) 2019, No 1(26). P. 5-16. URL: http://science. lpnu.ua/jgd/all-volumes-and-issues/1262019/diagnostics-high-precise-ballistic- measured-gravity-acceleration.• Kuryliuk, V. V., Krit, O.M. Calculations of the Thermal Conductivity of Si1-xGex Films with Nonuniform Composition // Physics and Chemistry of Solid State. 2018. Vol. 19. No. 1 (2018). P. 48-52. URL: http://journals.pu.if.ua/index.php/pcss/article/view/2380.• Shavelkin, О. О., Kaplun, V. V., Shvedchykova, I. O. Error Elimination for Current Control Loop for Multi-Functional Single-Phase Grid- Connected Inverter. Electrical Engineering & Electromechanics. No. 4, P. 35-40. URL: http://eie.khpi.edu.ua/article/view/2074-272X.2019.4.05.• Venger, E. F., Melnichuk, L. Yu., Melnichuk, A. V., Semikina, T. V. IR Spectroscopic Study of Thin ZnO Films Grown Using the Atomic Layer Deposition Method. Ukrainian Journal of Physics. Vol. 61. No. 12. P. 1053-1060. URL: https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2019006.
Keywords: наукова стаття, норми наукової мови, українська мова, англійська мова, синтаксична трансформація, прийом перекладу