ФЕНОМЕН НАРАТИВУ ВІД ОБМЕЖЕНОЇ ТРЕТЬОЇ ОСОБИ В ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Ущаповська, І.; Нехаєнко, Є. (Мовні і концептуальні картини світу, 2021)
Запропоновано дослідження наративу від обмеженої третьої особи – особливого явища в сучасному літературознавстві, яке наразі посідає чільне місце на ринку художньої літератури. Запропоновано класифікацію наративів за типами перспектив, що дозволяє детально дослідити явище наративу від обмеженої третьої особи. На увагу заслуговують природа цього підходу до створення оповідей, його основоположні засади, варіації та художні штампи, якими він послуговується._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Бехта І. А. (2004). Дискурс наратора в англомовній прозі: [монографія]. Київ : Грамота.• Скорина Л. В. (2013). Аналіз художнього твору: науковий посібник для гуманітарних служб (філологія, літературна творчість, журналістика). Тернопіль : Богдан.• Ткачук О. М. (2002). Наратологічний словник. Тернопіль : Астон.• Bal M. (1999). Narratology. Introduction to the Theory of Narrative. Toronto: University of Toronto Press.• Booth W. C. (1961). The Theory of Fiction. Chicago & London : The University of Chicago Press.• Brooks P. (1984). Reading for the Plot: Design and Interaction in Narrative. New York : A. A. Knopf.• Card O. (1988). Characters and Viewpoint. New York : Writer's Digest Books.• Collins English Dictionary (3rd ed.). (1991). London : CUP.• Eco U. (1979). The Role of the Reader. Bloomington : Indiana University Press.• Fludernik M. (2011). The Category of 'Person' in Fiction: You and We Narrative-Multiplicity and Indeterminacy of Reference. G. Olson and M. Fludernik (Ed.), (pp. 100-141). Berlin; New York : de Gruyter.• Genette G. (1988). Narrative Discourse Revisited. Oxford : Basil Blackwell.• Jahn M. (1997). Frames, Preferences, and the Reading of Third-Person Narratives: Towards a Cognitive Narratology (pp. 441-467). Durham : Duke University Press.• James H. (1972). The Art of Fiction. Lincoln : University of Nebraska Press.• Lintvelt Ja. (1981). Essai de typologie narrative: Le point de vue. Paris : Corti.• Lubbock P. (1965). The Craft of Fiction. London : Johnathan Cape.• O'Connell M. (2011). The Empathic Paradox. Third-Person Narration and John Banville's First-Person Narratives (pp. 427-447). Banville : Irish University Review.• Richardson B. (1994). I Etcetera: On the Poetics and Ideology of Multi- personed Narratives (pp. 312-328). Pennsylvania: Penn State University Press.• Stanzel F. K. (1984). A Theory of Narrative. Cambridge: CUP.
Keywords: художня література, наратологія, оповідна перспектива, наратив від обмеженої третьої особи