ВОДА В БОЛГАРСЬКОМУ МОВОСВІТІ (на матеріалі народних пісень українських болгар) - МАЛАШ, Олександра (Мовні і концептуальні картини світу, 2022)
Стаття присвячена символіці води в болгарській лінгвокультурі. На матеріалі народних пісень, записаних українськими та болгарськими дослідниками від нащадків болгар-переселенців XIX ст., які нині проживають в Одеській, Запорізькій, Миколаївській областях, в Автономній Республіці Крим, досліджено місце та роль лексики, пов'язаної з водою, у болгарській мовній картині світу. Розглянуто лінгвокультурему «вода» в її реалізаціях «водойма», «криниця», «джерело», «дощ», «Дунай», «море»._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Белова О. В., Виноградова Л. Н. Море. Славянские Древности. -Зт- нолингвистический словарь. Т. 3. Москва : Международньїе отношения, 2004. С. 299-301.• Воробьев В. Лингвокультурема как единица описания. Лингвокуль- турология (теория и методьі). Москва : РУДН, 2006. С. 44-56.• Бьлгарска митология. Енциклопедичен речник /сьст. А. Стойнев. София : 7М+ЛОГИС, 1994. 400 с.• Енциклопедичний словник символів культури України / за ред. О. І. Потапенка, В. П. Коцура, В. В. Куйбіди. Корсунь-Шевченків- ський : Корсунський вид. дім «Всесвіт», 2015. 912 с.• Жайворонок В. В. Антологія знаків української етнокультури. Київ : Наукова думка, 2018. 760 с.• Костомаров Н. И. Славянская мифология (Упор. і прим. І. П. Бетко). Костомаров М. І. Слов'янська міфологія. Вибрані праці з фольклористики й літературознавства. Київ : Либідь, 1994. С. 201-256.• Лобачевский В. Летопись прихода села Ольшанки святого Иоанна Милостивого церкви (писанием начата в 1875 году). Очерки истории, язька и культурь ольшанских болгар. Киев : ИД «Скиф», 2013. С. 8-157.• Маринов Вл., Тодоранова А. Фразеологизми с компонент «вода» в бьлгарския и румьнския език. Orbis Linguarum. 17. Iss. 2. С. 50-56.• Петрухин В. Я. Дунай. Славянские Древности. -Зтнолингвистический словарь. Т. 2. Москва : Международнье отношения, 1999. С. 146-147.• Селіванова О. Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми. Полтава: Довкілля-К, 2008. 712 с.• Старева Л. Бьлгарски магии и гадания. София : Труд, 2007. 549 с.• Фрезер Дж. Управление дождем с помощью магии. Золотая ветвь. Москва : ^ксмо, 2006. С. 86-123.• Чийшия: очерки истории и зтнографии болгарского села Городнєє в Бессарабии. Шабашов А. В., Червенков Н. Н., Субботин Л. В. и др. Одесса: Астропринт, 2003. 792 с.; 8 л. цв. ил.• Юдин А. В. Иордан и Дунай в восточнославянском магическом фольклоре. Вопросьі ономастики. № 1. С. 55-75.• Bartminski J., Majer-Baranowska U. Dunaj w polskim folklorze. Etnolingwistyka. 1996. №8. S. 167-184.• Jagic V. Dunav-Dunaj in der slavischen Volkspoesie. Archiv fur slavische Philologie. 1 (1876). S. 299-333.ДЖЕРЕЛА ІЛЮСТРАТИВНОГО МАТЕРІАЛУ• Анкова-Ничева К., Спасова-Михайлова С., Чолакова Кр. Фразеоло- гичен речник на бьлгарския език. Т. 1 (А-Н). София : БАН, 1974. 759 с. Т. 2 (О-Я). София : БАН, 1975. 779 с.• Кауфман Н. Народни песни на бьлгарите от Украинска и Молдав- ска ССР. София : БАН, 1982. Т. 1. 720 с. Т. 2. 944 с.• Ноздрина Л. Ф. Песенньїй фольклор болгар Приазовья. Мелито- поль : Изд. дом Мелитопольськой городской типографии, 2014. 188 с.• Цветко С. Бьлгарски народни песни от Украйна и Крим. София : Академично издателство «Марин Дринов», 2005.• Червенко О. Б. Болгарський фольклор Північного Приазов'я. Бердянськ, 2012. 126 с.
Keywords: лінгвокультурологія, лінгвофольклористика, лінгво- культурема, болгарська мова, болгари в Україні, гідролексика