«ПЕТРІЇ Й ДОВБУЩУКИ» У КВАНТИТАТИВНОМУ ЗІСТАВЛЕННІ З ВЕЛИКОЮ ПРОЗОЮ ІВАНА ФРАНКА - БУК, Соломія (Мовні і концептуальні картини світу, 2022)
Статтю присвячено лінгвостатистичному дослідженню словника і тексту роману І. Франка «Петрії й Довбущуки». У зіставленні з іншими творами великої прози цього письменника найбільш виразними параметрами виявилися морфологічні характеристики індекс епітетизації та Дієслівних означень, а також текстологічні - інДекс Діалогічності._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ• Алексієнко Л. А., Дарчук Н. П. Принципи створення параметризо- ваної бази даних за поетичними текстами Лесі Українки. Леся Українка і сучасність (до 130-річчя від дня народження Лесі Українки): зб. наук. праць. Луцьк, 2004. С. 344-352.• Бук С. Н. Велика проза Івана Франка : електронний корпус, частотні словники та інші міждисциплінарні контексти. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2021. 424 с.• Єфремов С. Співець боротьби і контрастів. Київ : Вік, 1913. 208• Легкий М. З. Роман Івана Франка «Петрії і Добощуки»: поетика, естетика, рецепція в критиці. Українське літературознавство. Львів : ЛНУ, 2015. Вип. 79. С. 6-18.• Олещук І., Тандрик Н., Фролова І. Словник мови поезії Лесі Українки на комп'ютерній основі. Леся Українка і сучасність : зб. наук. праць. Луцьк, 2008. Т. 4. Кн. 2. С. 293-298.• Параметризація українського поетичного мовлення ІІ пол. ХХ ст. (електронна база даних) / Наук. кер. Дарчук Н. П. URL: http://www. mova.info/article.aspx?l1=89&DID=77.• Франко І. Зібрання творів: у 50 т. / АН УРСР, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. Київ : Наук. думка, 1976-1986. Т. 1-50.• Франко І. Петрії й Довбущуки : повість у двох частях. Друге перероблене видання із 6 образками і портретом автора. Літературно- науковий вісник. Чернівці, 1913. Т. 63. 462 с.• Nika O., Hrytsyna S. Frequency Dictionary of 16th Century Cyrillic Written Monument. Jazykovedny casopis, 2019, roc. 70, c. 2. P. 276-288.• Slovnik Karla Capka / ed. Frantisek Cermak. Praha : Nakla- datelstv і Lidove noviny ; Ustav Ceskeho narodniho korpusu, 2007. 715 s.
Keywords: частотний словник, лінгвостатистична параметри- зація, обсяг словника і тексту, інДекс епітетизації, інДекс Дієслівних означень, інДекс Діалогічності