ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО ПРАВОВОГО ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО АПАРАТУ В ІВРИТІ: СПОСОБИ ТА ВПЛИВ ІНШИХ ПРАВОВИХ СИСТЕМ - ЯКОВЛЕВА, Ольга; ЦВЄТКОВА, Юліанна (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
Досліджено особливості формування правових термінів у процесі відродження івриту та перетворення його на державну мову сучасного Ізраїлю. Правова система Ізраїлю створювалася протягом ХХ ст., а правовий термінологічний апарат івриту ґрунтувався на стародавніх джерелах, створення або пристосування класичних івритських слів для визначення сучасних правових термінів стало науковим викликом. У статті доводиться, що під час формування правової термінології на івриті не створювалися нові лексеми, а застосовувалися слова зі стародавніх текстів із певним переосмисленням їхнього змісту. Хоча за основу багатьох базових термінів були взяті поняття саме з англійської правової системи, разом із тим, під час створення термінів акцент робився не тільки на формальній назві англійських правових інститутів, та її етимології, але процес відбувався значно глибше, з урахуванням змісту та механізмів реального правозастосування._____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛГартман, М. Т. (2016). .Проблеми розуміння єврейської правової системи та основні її ознаки. Підприємництво, господарство і право,9, 109-115.Маркарян, М. В. (2020). Англо-американська правова сімя: поняття та основні ознаки. Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми економіки, фінансів, обліку та права", 64-66.Подольский, Б. ИРИС: Большой иврит-русско-ивритский словарь д-ра Баруха Подольского и программы для изучения иврита   https://www.slovar.co.il/.Сайт «Online Etymology Dictionary»   https://www.etymonline.com/word/felony.Сайт «Online Etymology Dictionary»   https://www.etymonline.com/word/mis-?ref=etymonline_crossreference#etymonline_v_16237.Трощенко, І. О. (2015). Інститут недоговірних зобов’язань у європейській правовій системі від часів римського права до регламенту Рим ІІ. Paradigm of Knowledge, 2(5). https://naukajournal.org/index.php/Paradigm/article/view/453/631.Шульженко, Ф. П., & Маркарян, М. В. (2018). Еволюція англійського права: історико-правовий дискурс. Правове регулювання економіки, 17, 29-39.Clines, D. (2015). The Decalogue as the Prohibition of Theft New Perspectives on Old Testament Prophecy and History, 293–305. https://doi.org/10.1163/9789004293274_023.Clines, D. (2017). Towards a Science of Comparative Classical Hebrew Lexicography. From Ancient Manuscripts to Modern Dictionaries, 12, 227-246. DOI:10.31826/9781463237073-014.Clines, D. (2020). New Words in Classical Hebrew. Sheffield: University of Sheffield.Hebrew Language Academy. The professional dictionaries and words in general use of the Language Committee and the Hebrew Language Academy.   https://terms.hebrew-academy.org.il/munnah/115990_1%2c115990_1.Hebrew Language Academy. The professional dictionaries and words in general use of the Language Committee and the Hebrew Language Academy.   https://terms.hebrew-academy.org.il/munnah/13910_1%2c13910_1.Hofri-Winogradow, A. (2019). Law of Trusts. The Israeli Legal System; ed. by Christian Walter et al. Oxford: Hart Publishing, 125-136.Klein, E. A. (1987). Comprehensive Etymological Dictionary of the Hebrew Language for Readers of English. Haifa, Israel: The Beatrice and Arthur Minden Foundation and the University of Haifa.Lombardo, P. A. (2006). The Ancient and Modern Hebrew Language: A Short History, Contrast, and Comparison. Iowa, USA: Iowa State University.Rivlin, E. (2012). Israel as a Mixed Jurisdiction McGill Law Journal – Revue de droit de McGill, 57, 4, 781-790.   https://lawjournal.mcgill.ca/wp-content/uploads/pdf/5394977-574.art.Rivlin.pdfRonovská, K., Pihera, V., & Dobrovolná, E. (2023). Rights of beneficiaries: building foundations and trusts, a Czech perspective. Trusts & Trustees, 29, (6 July), 509–515.   https://academic.oup.com/tandt/article/29/6/509/7198215, https://doi.org/10.1093/tandt/ttad049.Valpy, F. E. J. (1828). Etymological Dictionary of Latin Language. London: A.J. Valpy, Red Lion Court, Fleet street. Würdinger, H. (1951). The German Trust. Journal of Comparative Legislation and International Law№ 33, 3-4. С. 31–40. חוק העונשין, תשל״ז. (1977 20. https://he.wikisource.org/wiki/%D7%97%D7%95%D7%A7_%D7%94%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9F#%D7%A4%D7%A8%D7%A7_%D7%93_%D7%A1%D7%99%D7%9E%D7%9F_%D7%94.
Keywords: термінотворення в івриті, відродження івриту, правова термінологія, правова система Ізраїлю