КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТЕРМІНА CIVIL SOCIETY (ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО) В АНГЛОМОВНОМУ АКАДЕМІЧНОМУ ДИСКУРСІ - Каптюров, Андрій (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
Концепт civil society (громадянське суспільство) відомий спеціалістам в гуманітарних науках з часів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму та детально розроблювався як філософський, політичний та соціологічний термін. У різні часи його значущість була різною. Він був надзвичайно важливим у ХVIII та XIX століттях, проте втратив своє провідне значення у 20-их – 60-их роках ХХ століття. Починаючи з 1980-их, цей термін продовжує набувати популярності через крах Радянського Союзу та демократичні зміни у пострадянських країнах і в країнах, що розвиваються. Сьогодні бурхливі соціальні рухи стрясають розвинуті західні країни і концепт civil society, який, здавалось, вже викристалізувався, продовжує еволюціонувати. Ця стаття є спробою заповнити прогалини в когнітивній лінгвістиці шляхом застосування концептуального аналізу задля виокремлення способів концептуалізції civil society в текстах, що належать до сучасного англомовного академічного дискурсу. Результати дослідження вказують на те, що концептуалізація civil society відбувається за трьома патернами. Так, сivil society може презентуватися в академічному дискурсі як частина соціального світу (social world), у якому цей концепт формує бінарну або потрійну опозицію до таких концептів, як political society, traditional/barbarian state, business, family або clan. Другим шляхом вербалізації обраного концепту, який представляє civil society як інструмент розв’язання проблем, грунтується на метафорах. Сivil society може бути ліками (cure, panacea), важелем (leverage) вливу на опонетів, школою (school), серцевиною (core) демократії або навіть державою (Volunteerland). Третій шлях концептуалізації полягає у перелічуванні організацій, які вважаються складниками civil society. Однак обираючи третій, достатньо предметний спосіб концептуалізації, вчені часто починають перелік початковою метафоризованою лексемою “a web of/a network of”, за допомогою якої автори вказують не лише на організації чи групи, які актуалізують концепт civil society, але також імпліцитно стверджують, що ці установи знаходяться у процесі взаємодії та взаємозалежності.
Keywords: civil society/громадянське суспільство, концепт, концептуальний ана-ліз, метафора, дискурс