НЕОЛОГІЗМИ У ВІРТУАЛЬНОМУ ДИСКУРСІ, ЇХНЯ СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА - ДЯЧУК, Тетяна; ЛИТВИНСЬКА, Світлана (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
Вступ. Актуальність дослідження неологічної лексики зумовлена необхідністю постійного впорядкування формального рівня лексико-семантичної системи мови.Методи. Фактичний матеріал був відібраний за допомогою методу суцільної вибірки з різних джерел (див. список використаних джерел). Для вивчення особливостей комунікації у віртуальному середовищі використовувався описовий метод, для узагальнення та підбиття підсумків – метод індукції, для виявлення способів творення неологічної лексики – метод структурного аналізу.Результати. У статті проаналізовано неологізми, відібрані з онлайн-ЗМІ, з погляду структури, семантики, походження. Виявлено, що неолексеми різноструктурні (слова, юкстапозити, особливо багато абревіатур, словосполучення). З погляду походження продовжують домінувати запозичення з англійської мови-джерела. Неолексем українського походження надзвичайно мало. Продовжується процес розширення семантичної структури окремих загальновживаних слів. Висновки. Онлайн-ЗМІ – важливе джерело утворення та функціонування неолексем. Перспектива досліджень неологізмів очевидна. Особливо актуальною є проблема адекватної заміни неологізмів іншомовного походження на українські відповідники, напрацювання дієвих механізмів «просування» українських назв зі сфери фіксації у сферу функціонування. ______________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ6 основних причин перейти на NVMe SSD-накопичувачі. (2023). Kingston Technology. //www.kingston.com/unitedkingdom/ua/blog/pc-performance /top-reasons-upgrade-nvme-ssdБуняк, В. (2022). ІнАУ вимагає від Мінцифри спростування інформації щодо необхідності якнайшвидшого переходу споживачів на PON-мережі. Детектор медіа. https:// detector.media/ infospace/ article/218841/2023-11-01-inau-vymagaie-vid-mintsyfry-sprostuvannya-informatsii-shchodo-neobkhidnosti-yaknayshvydshogo perekhodu-spozhyvachiv-na-pon-merezhi/В жодному разі не переходьте за посиланням та не скануйте QR-код. (2022). Сколівська міська рада. https://skole-rada.gov.ua/news/1645783768Вагоровська, В. (2022). Що таке ЕЦП і як його отримати. Fondy. https://fondy. ua/uk/knowledge/ digital-signature/Вікіпедія. https://uk.wikipedia. org/wiki/Габріадзе, К. (2023). Андрій Данилко повідомив про горе, яке сталося в його бенді. ТСН. https://tsn.ua/ukrayina/andriy-danilko- povidomiv-pro-gore- yake-stalosya-v-yogo-bendi-2446855.html%2010.11.2023 Данькова, Н. (2023) Ворог розганяє в соцмережах ІПСО… Детектор медіа. https://detector.media/infospace/article/217231/2023-09-24-vorog-rozghanyaie-v-sotsmerezhakh -ipso-pro-nachebto-negidne-stavlennya-ukrainskoi-vlady-do- sotsmerezhakh-ipso-pro-nachebto-negidne-stavlennya-ukrainskoi-vlady-do- Для українських військових будуть закуповувати халяльну та кашерну їжу. (2023) VARTA. https://varta1.com.ua/news/dlya-ukrayinskih-viyskovih-budut-zakupovuvati-halyalnu-ta-koshernu-yizhu_372502.htmlЗ чого складається USB-флеш-накопичувач… (2023). https://www.sysdevlabs.com/uk/articles/storage-devices/usb-sticks/Залужний, В. “Війна переходить у нову стадію, і це вигідно Росії. Але вихід є”. (2023). INSHE.TV. https://inshe.tv/important/2023-11-01/805208/ Захищений носій ключової інформації… ЦСК «Україна» : блог. (2023). s://uakey.com.ua/news/blog/zahishhenij-nosij-kljuchovo-informaci--shho-ce-i-chi-obovjazkovo-jogo-vikoristovuvatiЗгурець, С. (2023) Виробництво українських дронів-комікадзе… Espreso. https://espreso.tv/virobnitstvo-ukrainskikh-droniv-kamikadze-velikoi-dalnosti-ta-nadsekretna-raketna-programa-kolonka-sergiya-zgurtsyaЗгурець, С. (2023) Почнемо з новин… щодо виготовлення в Україні нових дронів-камікадзе великої дальності та FPV дронів. Еспресо. https://espreso.tv/virobnitstvo-ukrainskikh-droniv-kamikadze-velikoi-dalnosti-ta-nadsekretna-raketna-programa-kolonka-sergiya-zgurtsyaЗолотухін, Д. (2022). Час дорослішання. Негайно припиніть ІПСОкати в соцмережах. Детектор медіа. https://detector.media/infospace/article/%20201474/2022-08-01-chas-doroslishannya-negayno- prypynit-ipsokaty-v-sotsmerezhakhКолесніченко, Д. (2023). Залужний в The Economist вголос сказав те, що на фронті постійно говорять звичайні солдати. NV. s://nv.ua/ukr/ukraine/events/%20zaluzhniy-vgolos-skazav-te-shcho-kazhut-sollati-viyskoviy-pro-stattyu-v-the-economist-novini-ukrajini-50366890.htmlЛінська, О. (2023). Готова виступити навіть у РФ… Вести-UA. https://vesti-ua.net/uk/news/show-business/240747-gotova-vistupiti-navt-u-rf-alla-pugachova-planuye-povernutisya-na-scenu-zm.htmlПоваляєв, І. (2023). Зеленський повідомив про додаткові NASAMS… Радіо свобода. https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukraina-nasams/%2032674571.htmlПублічний електронний словник української мови. http://ukrlit.org/slovnyk/Різниця між аутентифікацією та авторизацією. (2023). Group. https://qagroup.com.ua/publications/autentyfikatciia-i-avtoryzatciiaРосійські пропагандисти найбільше атакувати фейками про Україну Польщу та Словаччину. (2023). Вокс Україна. https://voxukraine.org/rosijski-propagandysty-tsogo-roku-najbilshe-atakuvaly-fejkamy-pro-ukrayinu-polshhu-ta-slovachchynuСайт Державної міграційної служби України. https://dmsu.gov.ua/faq/qualifiednij-elektronnij-pidpis-kep.htmlСереда, С. (2023). Керівник Держоператора тилу Жумаділов… Українська правда. https://www.pravda.com.ua/articles/2023/11/2/7426797/Словник української мови (СУМ) : Київ : Наук. думка, 1970 – 1980. http://irbisnbuv.gov.ua/ ulib/item/UKR0001612Словотвір: майданчик для перекладів запозичених слів. https:// slovotvir.org.ua/words/kheitytyСоколова, Ю. (2023). В Україні «зникла» третина гумдопомоги для військових. Факти. s://fakty.com.ua/ua/ukraine/20231020-v-ukrayini-v-2023-roczi-znykla-tretyna-gumdopomogy-dlya-vijskovyh-chastyn-derzhmytsluzhba/Список абревіатур і скорочень з військової справи. Вікіпедія. https://uk.wikipedia.org/wiki/Спрощуйте роботу з документами. (2023). Вчасно. https://vchasno.ua/shcho-take-elektronnyi-pidpys/Стишов, О. (2003). Динамічні процеси в лексико-семантичній системі та в словотворі української мови кінці ХХ ст. (на матеріалі мови засобів масової інформації). (Дис. д-ра філол. наук). НАН України; Інститут мовознавства ім. О.О.Потебні. Київ. http://www.disslib.org/dynamichni-protsesy-v-leksyko-semantychniy-systemi-ta-v-slovotvori-ukrayinskoyi-movy.htmlТехнології є ключовими, оскільки війна стає «позиційною». (2023). Центр політичного консалтингу. https://cpc.com.ua/articles/%20tekhnologii-e-klyuchovimi-oskilki-viyna-stae-poziciynoyu-valeriy-zaluzhniyУкраїнська мова : енциклопедія. Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 2007. http://litopys.org.ua/ukrmova/um54.htmЧаплигіна, А. (2023). Хейт у соцмережах… Освіторія Медіа. https://osvitoria.media/experience/hejt-u-sotsmerezhah-te-same-shho-matyuky-na-parkani-chomu-fejsbuk-stav-takym-toksychnym/Чиченіна, Л. (2023). Словʾянські свині у вишиванках. Детектор медіа. https://detector.media/medialife/article/218818/2023-11-01-slovyanski-svyni-u-vyshyvankakh-ukrainski-aktory-pereikhaly-v-rosiyu-i-znyalysya-v-propagandystskomu-treshi/Шипуля, В. (2023). Удари не будуть "примітивними": Росія накопичує ракети. Кореспондент. https://ua.korrespondent.net/articles/4638862-udary-ne-budut-prymityvnymy-rosiia-nakopychuie-raketyЮридичний захист військових. Адвокатське обʾєднання «Ганна Іщенко і партнери». (2023). Військовий адвокат. https://www.военный-адвокат-консультация-услуги.top/Як російські іпсошники готувалися до вторгнення в Україну? (2022). Український тиждень. https://tyzhden.ua/shcho-take-ipso-%20chomu-vazhlyvo-tse-znaty-i-iaki-operatsii-zaraz-provodyt-rosiia-proty-ukrainy/
Keywords: неологізм, сфера фіксації, сфера функціонування, іншомовне слово, за-позичення, семантична структура слова