СПЕЦИФІКА РОЗКРИТТЯ СЕМАНТИКИ ПЕРЕТВОРЕННЯ В ОБʼЄКТНО-ТРАНСФОРМАТИВНОМУ І СУБʼЄКТНО-ТРАНСФОРМАТИВНОМУ СУБФРЕЙМАХ - ЗВОНКО, Ганна (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
У статті висвітлюється специфіка розкриття семантики перетворення в об’єктно-трансформативному і суб’єктно-трансформативному субфреймах. Визначено, що об’єктно-трансформативний субфрейм об’єктивується в українській мові як поліпропозитивна модель S – (V) – O = (R), а суб’єктно-трансформативний субфрейм – як монопропозитивна модель S1 – V – S2 = (R). Встановлено, що суб’єктно-трансформативний субфрейм ширше репрезентує семантику перетворення як: 1) власне перетворення; 2) зміну; 3) перенесення фокусу уваги; 4) оцінне значення. Виокремлено дієслова-зв’язки, що передають різні відтінки перетворення в суб’єктно-трансформативних реченнях.____________СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛЖаботинська, С. А. (2011). Лексичні поля й нелінійна динаміка когнітивних структур. Вісник Львівського університету. Серія філологічна, № 52, 3–11. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnu_fil_2011_52_3Звонко, Г. О. (2018). Теоретичні засади дослідження концепту ПЕРЕТВОРЕННЯ в українській мові. Лінгвістичні дослідження: Збірник наукових праць Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди, 48, 162−168. Коляденко, О. О. (2013). Термін «фрейм» у лінгвістиці. Термінологічний вісник, 2 (1), 139–144. http://nbuv.gov.ua/UJRN/terv_2013_2(1)__17Селіванова, О. О. (1999). Актуальні напрями сучасної лінгвістики (аналітичний огляд). Фітосоціоцентр.Селіванова, О. О. (2008). Сучасна лінгвістика: напрями і проблеми. «Довкілля-К».Сукаленко, Т. (2014). Лінгвістичний потенціал теорії фреймів. Науковий вісник Ужгородського університету: Серія: Філологія. Соціальні комунікації, 2 (32), 18–22. DOI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/2121Dijk, T. A. van (1977). Context and cognition: Knowledge frames and speech act comprehension. Journal of Pragmatics, 1 (3), 211–231.Dijk, T. A. van, & Kintsch, W. (1983). Strategies of Discourse Comprehension. Academic Press.Fillmore, C. J., & Baker, C. F. (2009). Frames Approach to Semantic Analysis. The Oxford Handbook of Linguistic Analysis (pp. 313–340). Oxford University Press.Fillmore, C. J. (1985). Frames and the Semantics of Understanding. Quaderni di semantica. VI (2), 222–254.Lakoff, G. (1982). Categories: An essay in cognitive linguistics. Linguistics in the Morning Calm: Selected Papers from SICOL-1981. (pp. 139–193). Hanshin Publishing Co.Minsky, M. (1980). A framework for representing knowledge. Frame Conceptions and Text Understanding.
Keywords: : когнітивна лінгвістика, концепт ПЕРЕТВОРЕННЯ, семантика пере-творення, транформативний фрейм, об’єктно-трансформативний субфрейм, суб’єктно-трансформативний субфрейм