ДАТСЬКЕ HYGGE ТА ІТАЛІЙСЬКЕ IL DOLCE FAR NIENTEВ АНГЛОМОВНОМУ ОНЛАЙН-ДИСКУРСІ - ЧАЮК, Тетяна; ГАЛИЦЬКА, Єлизавета; ПОПІВНЯК, Олена (Мовні і концептуальні картини світу, 2025)
Стаття присвячена вивченню Двох запозичень, hygge та il dolce _ far niente, в англомовних онлайн-публікаціях, які знайомлять носіїв англійської мови з датською та італійською культурами, де ці лексичні одиниці вербалізують культурні практики. Дослідження виявило, що на віДміну віДil dolce _ far niente, hygge успішно асимілюється в англійській мові шляхом розширення морфологічних властивостей. ОбиДва запозичення сприймаються як концепти, але обсяг італійського запозичення ширший: воно преДставляється як філософія, притаманна італійській культурі, в той час як hygge - сезонний (зимовий) спосіб життя.Контент-аналіз виявив основну склаДову hygge, coziness. Coziness має чуттєву прироДу та піДлягає поДальшому поДілу: її компоненти вербалізуються лексемами warm, simple, slow та natural. Il dolce _ far niente, у свою чергу, ґрунтується на склаДовій ’enjoyment’, яка виражається словами pleasure, to enjoy та їх синонімами, і, так само як і hygge, лексемами slow та simple. Також італійський концепт не має часових обмежень, охоплює всі сфери життя та суттєво впливає на концептуалізацію інших фундаментальних концептів.Таким чином, хоча запозичення мають спільні компоненти, їх вживання та значення значно відрізняються своєю глибиною та обсягом.
Keywords: запозичення, концепт, hygge, il dolce far niente, дискурс, культура