СТРУКТУРНІ І СЕМАНТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ІМЕННИКОВИХ КОМПОЗИТІВ З СОМАТИЧНИМ КОМПОНЕНТОМ У НІМЕЦЬКОЇ МОВІ - Лисак, М. (Мовні і концептуальні картини світу, 2019)
Der vorliegende Artikel ist den strukturellen und semantischen Eigenschaften der Substantivkomposita mit somatischer Komponente in der deutschen Sprache gewidmet. Es werden die theoretischen Prämissen der Untersuchung von Substantivkomposita erörtert, die grundlegenden Merkmale und Arten solcher Komposita bestimmt sowie das metaphorische Umdenken der Komposita betrachtet, dem man auch die Personifizierung der unbelebten Natur zuordnet, die eine weitere typische Manifestation der anthropomorphen Metapher und ein egozentrisches Modell der räumlichen Orientierung darstellt. SCHLÜSSELWÖRTER: Substantivkompositum, strukturelle und semantische Eigenschaften, somatische Komponente, Wortbildung, A- und B-Konstituenten, Metapher, Metonymie. Роботу присвячено висвітленню основних властивостей іменникових композитів з соматичним компонентом в німецькій мові. Визначено поняття іменникових композитів з соматичним компонентом; проаналізовано основні властивості іменникових композитів; розглянуто метафоричне переосмислення композитів, зокрема випадки персоніфікації неживої природи, які є ще одним типовим виявом антропоморфної метафори та егоцентричної моделі просторової орієнтації.