АКСІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ КОНЦЕПТУ ПЕРЕТВОРЕННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Звонко, Г. (Мовні і концептуальні картини світу, 2020)
У статті на основі контекстуального аналізу експлікуються аксіологічні ознаки концепту ПЕРЕТВОРЕННЯ, тобто такі елементи значення, що репрезентують позитивне чи негативне ставлення мовця до концептуалізованого явища в цілому або до окремих його поняттєвих ознак. За результатами дослідження встановлено, що негативна оцінка явища перетворення мовцем переважає над позитивною оцінкою; ознаки, що виражають негативну оцінку, виявляють більшу різноманітність. ______________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ • Болдмрев Н. Н. Язиковая репрезентация основних уровней познания. Вюпросм когнитивной лингвистики. № 2. С. 7-16. • Вольф Е. М. Функциональная семантика оценки. Москва: Наука, 1985. 228 с. • Звонко Г. Мотиваційні ознаки концепту ПЕРЕТВОРЕННЯ в українській мові. Українське мовознавство (Міжвідомчий науковий збірник). Вип. 44/1. К. : ВПЦ «Київський університет», 2014. С. 118-123. • Звонко Г. О. Об’єктивація поняттєвих ознак концепту ПЕРЕТВОРЕННЯ в українській мові. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Філологічна» : збірник наукових праць / укл.: І. В. Ковальчук, Л. М. Коцюк, С. В. Новоселецька. Острог: Видавництво Національного університету «Острозька академія», 2014. Вип. 44. С. 100-103. • Иссерс О. С. Коммуникативньїе стратегии и тактики русской речи / Изд. 2-е, стереотипное. М. : Едиториал УРСС, 2002. • Карасик В. И. Язьковой круг: личность, концепть, дискурс. М. : Гнозис, 2004. 389 с. • Караулов Ю. Н. Предисловие. Русская язьковая личность и задачи ее изучения. Язик и личность. М. : Наука, 1989. С. 3-8. • Красних В. В. «Свой» среди «чужих»: миф или реальность? М. : Гнозис, 2003. 375 с. • Космеда Т. А. Аксіологічні аспекти прагмалінгвістики: формування й розвиток категорії оцінки. Львів : ЛНУ ім. Івана Франка, 2000. 350 с. • Лакофф Дж. Метафорь, которьми мь живем; пер. с англ.; под ред. и с предисл. А. Н. Баранова. 2-е изд. М. : Изд-во ЛКИ, 2008. 256 с. • Приходько А. М. Концепти і концептосистеми в когнітивно- дискурсивній парадигмі лінгвістики. Запоріжжя : Прем’єр, 2008. 332 с. • ^mносемиометрия ценностньх смьслов: коллективная монография. Иркутск: ИГЛУ, 2008. 529 с. • Язик и культура: Факть и ценности: к 70-летию Юрия Сергеевича Степанова / отв. ред. Е. С. Кубрякова, Т. Е. Яцко. М. : Язьки русской культурь, 2001. 595 с. • Culture Matters: how values shape human progress / L. E. Harrison, S. P. Huntington. N.Y. : Basic Books, 2000. 348 р.