ОСОБЛИВОСТІ КОМУНІКАТИВНИХ СИТУАЦІЙ ПРОФЕСІЙНОГО ПРИКОРДОННОГО ДИСКУРСУ - Міщинська, І. (Мовні і концептуальні картини світу, 2021)
Розглянуто особливості прикордонного дискурсу як особливої форми соціальної взаємодії. Висвітлено характерні риси комунікативних ситуацій прикордонного дискурсу. Проаналізовано умови, за яких відбувається сучасний прикордонний дискурс. Особлива увага приділяється професійному мовленню прикордонників, якому притаманна професійна прикордонна лексика залежно від сфери спілкування. _____________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ • Авронин В. А. Проблеми изучения функциональной сторони язика: К вопросу о предмете социолингвистики. Л. : «Наука», 1975. 276 с. • Балендр А . Гармонізація загальноєвропейських стандартів підготовки фахівців з охорони кордону: український досвід. Педагогічний дискурс. 2019. № 26. С. 27-31. • Берестецька Н. В. Прикордонний дискурс як педагогічна проблема. Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: Педагогічні та психологічні науки. 2014. №4(73). С. 20-32. • Карасик В. И. Религиозний дискурс. Язиковая личность : проблеми лингвокультурологии и функциональной семантики. Волгоград : Перемена. 1999. С. 5-19. • Карасик В. И. Язиковой круг : личность, концепти, дискурс. Волгоград : Перемена. 2002. 477с. • Ущина В. А. Позиціювання суб’єкта в сучасному англомовному дискурсі ризику : дисертація... д-ра філол. наук. Київ, 2016. 501 с. • Хомський Н. Три чинники формування мови. Антологія сучасної філософії науки, або усмішка ASIMO = Anthology of Contemporary Philosophy of Science, or ASIMO smile. Львів : ЛНУ імені Івана Франка. 2017. С. 501-548. • Шевченко І. С. Проблеми типології дискурсу. Дискурс як когні- тивно-комунікативний феномен: монографія. Харків : Константа, 2005. С. 233-236.