КОГНІТИВНІ ФУНКЦІЇ ПЕРЕЛІЧЕННЯ В ЕКОНОМІЧНОМУ ДИСКУРСІ - АНТОНОВА, Марина (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
Вступ. Дослідження мовних засобів репрезентації знань з позицій когнітивної лінгвістики не втрачає своєї актуальності. Перелічення нами досліджено на матеріалі економічного дискурсу та встановлено його функції. Семантично перелічення конституюється гомогенними і гетерогенними перелічувальними рядами. Гомогенні перелічувальні ряди в економічному дискурсі репрезентовано економічними сферами діяльності людини, натомість гетерогенні перелічувальні ряди характеризуються проникненням в економіку інших сфер діяльності людини. Структура перелічення в економічному дискурсі може бути лінійною та ієрархічною. Лінійні перелічувальні ряди у своїй структурі мають два і більше елементів ряду. Ієрархічні перелічувальні ряди представлено лінійними переліченнями, яким властиве розгалуження структури основного ряду на підрядний ряд або підрядні ряди. Рівень відокремлення елементів перелічувального ряду може різнитися, йдеться про відокремлення елементів засобами пунктуації, а саме комами у межах речень та крапками на рівні абзацу, а також самими абзацами. Методи. Основними методами дослідження є дискурс-аналіз, описовий та контекстуальний аналіз. Додатково залучено прийоми синтаксично-семантичного аналізу для з’ясування природи перелічення в економічному дискурсі. Результати. Цю розвідку присвячено дослідженню функцій перелічення як засобу структурування та репрезентації концептуальної інформації у економічному дискурсі. Унаслідок аналізу було виокремлено когнітивні функції перелічення, яким притаманні змістовні та структуруючі властивості. Висновки. Змістовні функції перелічення в економічному дискурсі сприяють експлікуванню, називанню, узагальненню, конкретизації, протиставленню, концептуалізації, розкриттю сутності та опису ідей і понять, натомість структуруючі функції реалізуються впорядкуванням, систематизацією, фреймуванням та категоризацією інформації. _____________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Антонова, М. (2022). Перелічення як засіб співвіднесення доменів економічної системи із реаліями у сфері бізнесу. Lingua Montenegrina, XV/1(29), 255–265. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000830231200013 Антонова, М. (2021). Перелічення як засіб структурування домену “Процеси економічної системи”. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика, 2(30), 5–7. https://doi.org/10.17721/1728-2659.2021.30.2 Begum, F. (2019, June 4). Waitrose launches a trial to reduce unnecessary plastic packaging. Elite business magazine. http://elitebusinessmagazine.co.uk/sales-marketing/item/waitrose-launches-a-trial-to-reduce-unnecessary-plastic-packaging Belknap, R. E. (2004). The List: The Uses and Pleasures of Cataloguing. Yale University Press. Outsourcing digital marketing channels. (2019, December 18). Business Matters https://www.bmmagazine.co.uk/marketing/outsourcing-digital-marketing-channels/ Petrenko, S. Antonova, M. (2017). Linguistic Means of Knowledge Representation in Literary Criticism. Lingua Montenegrina, 19, 41–53. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/WOS:000416468600003 Siantova, G. (2013). The Effect of Enumeration in the Language of Fictional Prose Helen Fielding: Bridget Jones: The Edge of Reason. International Journal of Arts and Commerce, 2(7), 1–10. Vergez-Couret, M., Bras, M., Prevot, L., Vieu, L. & Atallah, С. (2011). Discourse Contribution of Enumerative Structures involving “pour deux raisons”. Constraints in Discourse. https://hal.archives-ouvertes.fr/file/index/docid/635319/filename/Vergez-Couret_et_al._2011_The_discourse_contribution_of_Enumerative_Structures_involving_pour_deux_raisons.pdf Yedroudj, L. (2019, October 8). Why do women struggle to progress in their careers? They may be shying away from top roles, new study reveals. Elite business magazine. http://elitebusinessmagazine.co.uk/people/item/why-do-women-struggle-to-progress-in-their-careers-they-may-be-shying-away-from-top-roles-new-study-reveals 4 ways to be more competitive as a retailer. (2020, January 22). Business Matters. https://www.bmmagazine.co.uk/in-business/4-ways-to-be-more-competitive-as-a-retailer/