НАУКОВІ ДИСКУРСИ ПРОФЕСОРА ФЛОРІЯ БАЦЕВИЧА: До ювілею Флорія Сергійовича - НІКА, Оксана; САЗОНОВА, Ярослава (Мовні і концептуальні картини світу, 2024)
У статті визначено основні дослідницькі ідеї професора Флорія Бацевича, що набули актуальності в сучасній комунікативістиці, лінгвопрагматиці, лінгвонаратології. Автори статті акцентують увагу на цілісності наукової концепції лінгвіста, що виявляється у взаємозв’язках різнопланових досліджень про текст, дискурс, мовленнєвий жанр, у розбудові нових наукових напрямів у лінгвістиці, пошуку перспектив дослідження. Проаналізовано перспективні новації в науковому доробку Флорія Бацевича, що репрезентують вивчення мови/мовлення в комунікативно-когнітивній парадигмі, розкривають власні теоретичні погляди лінгвіста та їхню практичну імплементацію на різноманітному мовному матеріалі. _____________ СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ Андрейчук, Н. (2019). Рівні та виміри дії знака. Вісник Львівського університету. Серія філологічна, 70, 309–322. doi: http://dx.doi.org/10.30970/vpl.2019.70.9786 Бацевич, Ф. С. (2000). Основи комунікативної девіатології. Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка. Бацевич Ф.С. (2003). Нариси з комунікативної лінгвістики Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка. Бацевич, Ф. (2004). Основи комунікативної лінгвістики: підручник. Видавничий центр «Академія». Серія «Альма-матер». Бацевич, Ф. (2005). Лінгвістична генологія: проблеми і перспективи. ПАІС. Бацевич, Ф. (2006). Вступ до лінгвістичної генології: навчальний посібник. Видавничий центр «Академія». Серія «Альма-матер». Бацевич, Ф. (2007). Комунікативні перемоги і поразки Євгена Рафаловича. Комплексний аналіз комунікативних ситуацій. Стежками Франкового тексту. Комунікативні, стилістичні та лексикографічні виміри роману «Перехресні стежки» / відп. ред. Ф. С. Бацевич, (с. 11–59). Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка. Бацевич, Ф. (2007a). Словник термінів міжкультурної комунікації. Довіра. Бацевич, Ф. (2007b). Функціональна лінгвістика. Українська мова. Енциклопедія. Вид. 3-є, доп. Видавництво «Українська енциклопедія ім. М. Бажана», с. 809–810. Бацевич, Ф. (2008). Філософія мови. Історія лінгвофілософських учень: підручник. Видавничий центр «Академія». Серія «Альма-матер». Бацевич, Ф. (2010). Нариси з лінгвістичної прагматики. ПАІС. Бацевич, Ф. (2014). Частки української мови як дискурсивні слова. ПАІС. Бацевич, Ф., & Чернуха, В. (2014). Комунікативна особистість у сімейному спілкуванні. ПАІС. Бацевич, Ф., & Чернуха, В. (2018). Комунікативна особистість у сімейному спілкуванні. ПАІС. Бацевич, Ф. (2018). Український одивнений художній текст: лінгвістичні виміри. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. Бацевич, Ф. (2019). Нариси з теорії тексту. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. Бацевич, Ф. (2020). Лінгвонаративні аспекти ідентифікації оповідних інстанцій у художньому тексті. Мовознавство, 1, 55–66. DOI: 10.33190/0027-2833-310-2020-1-004 Бацевич, Ф. (2022). Лінгвонаративні аспекти розповідей очевидців про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. Бацевич, Ф. С. (2023). Художня проза Івана Франка у вимірах сучасної лінгвістики: вибрані статті. Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка. Ніка, О. (2009). Модус у староукраїнській літературній мові другої половини XVI – першої половини XVII ст. Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Сазонова, Я. (2018). Феномен страху в текстах жахів української й англомовної літератур: (лінгвопрагматичні аспекти). ХІФТ.