ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ МАТИ В ПОЕТИЧНІЙ МОВІ ОЛЕКСІЯ ДОВГОГО - СТРОКАЛЬ, Олександр (Мовні і концептуальні картини світу, 2025)
Вступ. Знання людини про довкілля існують у людській свідомості у вигляді певних ментальних утворень, які називають концептами. Концепт МАТИ у поетичній картині світу ліричного героя формує унікальний концептуальний простір, оскільки поєднує в собі як численні колективні традиційні уявлення, так й індивідуально- авторську його інтерпретацію. У поетичній мові зазначений концепт реалізується через актуалізацію його ознак смисловими компонентами лексеми "мати". Актуальність. Лексеми на позначення смислових компонентів лексеми "мати" виступають унікальним мовним матеріалом, у якому відображено колективний досвід людства та етносу. У поетичному тексті такі одиниці є виразниками авторського стилю. Мета: охарактеризувати особливості лінгвальної експлікації концепту МАТИ та пов’язаних із ним ознак і реалій на матеріалі поетичних текстів Олексія Довгого. Завдання: розглянути граматичні, семантико- стилістичні індивідуально-авторські характеристики уживання мовних одиниць на позначення як самого концепту МАТИ і його ознак, так і низки асоційованих із ними образів. Методи: загальнонаукові (описовий із прийомами аналізу й синтезу, індукції і дедукції, класифікації і систематизації); спеціальні лінгвістичні (концептуальний аналіз, лінвостилістичний та лінгво- поетичний аналіз). Результати. У статті наголошено на особливій ролі вербаліза- торів у відображенні різного типу ознак концепту МАТИ в поетичному тексті. На основі мовного матеріалу досліджено найбільш уживані актуалізації відповідних ознак, представлених смисловими компонентами лексеми "мати". Одиниці-експлікатори таких компонентів було проаналізовано за їхніми граматичними та семантико- стилістичними особливостями. У досліджені зазначено, що актуалі- © Строкаль Олександр, 2025 зація концепту МАТИ в поетичній мові автора відбувається завдяки уживанню простих і складних іменникових одиниць і похідних від них, а також завдяки введенню лексем, які в контексті створюють художні образи, асоційовані з відповідними семантичними компонентами. Висновки. Автор статті обґрунтував важливість уживання в поетичному тексті лексем на позначення смислових компонентів лексеми "мати". Дослідником було акцентовано на авторській манері одночасної актуалізації кількох смислових компонентів лексеми "мати", що дозволяє поету більш точно передати оцінку та значущість відповідних реалій у картині світу ліричного героя. _____________