ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ ФІЛЬМОНІМІВ З КОРЕЙСЬКОЇ ТА ЯПОНСЬКОЇ МОВ: ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИЙ І СТРУКТУРНИЙ АСПЕКТИ - КОЗМІН, Михайло; КУЗЬМЕНКО, Юлія (Мовні і концептуальні картини світу, 2025)
Вступ. У статті розглянуто специфіку перекладу титульних заголовків фільмів і серіалів з корейської та японської мов на матеріалі фільмонімів, відібраних з українських сайтів та інших потокових платформ. Розглянуто та простежено класифікацію різних типів заголовків за структурою, стратегії та способи їх перекладу. Проаналізовано найпоширеніші помилки при перекладі назв та причини їх виникнення. У висновку доведено, що влучний, повноцінний переклад титульного заголовка кінопродукту передбачає збереження всіх функціональних та прагматичних особливостей оригіналу засобами мови потенційної авдиторії. Проте частіше за все збереження привабливої назви є пріоритетним для прокату. Відповідно, фінальна назва проєкту не завжди залежить від перекладача та може бути перероблена прокатниками заради її маркетингового забарвлення. Методи. У ході наукової розвідки було використано такі методи: пошуковий, аналітичний, класифікація, узагальнення. Результати. Виявлено, що основними підходами до перекладу назв кінострічок і серіалів є наступні стратегії: описовий переклад, дослівний або прямий переклад, транскодування, трансформація, жанровий переклад та семантичний переклад. Висновки. Найпоширенішими помилками при перекладі фільмо- німів з корейської та японської мов українською мовою є помилки через відсутність фонових знань у перекладача, ігнорування ним алюзій та інших прихованих елементів у тексті оригіналу, помилки через неспроможність виявити стилістичні особливості назви оригіналу, порушення норм фоніки та легкості читання а також помилки, коли назва фільму чи серіалу не відповідає його змісту. ____________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Горшкова, В. Є. (2008). Переклад у кіно: монографія. ІГЛУ. Громова, З. В. (2013). Основні помилки при перекладі назв кінофільмів. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Філологічні науки, 9(1), 28-33. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ vluf_2013_9%281%297 Жулавська, О., & Олійник, Д. (2022). Стратегії та прийоми перекладу сучасних англомовних фільмонімів українською мовою. Проблеми гуманітарних наук: збірник наукових праць Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Серія "Філологія", 50, 48-55. https://doi.org/10.24919/2522-4565.2022.50.7 Іваницька, Н. Б. (2021). Англомовні фільмоніми в українському перекладі. Вчені записки ТНУ імені. В. І. Вернадського. Серія: "Філологія". Журналістика, 32(71), https://www.philol.vernadskyjournals.in.ua/journals/ 2021/4_2021/part_2/4-2_2021.pdf Красовська, Д. (2012). Основні помилки при перекладі назв фільмів. Збірник тез V Всеукраїнської стуДентської науково-технічної конференції "Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання" 2, 164-164. Шийка, Ю., & Мацько, А. (2021). Особливості перекладу назв кінофільмів. Молодий вчений, 4(92), 228-231. https://doi.org/10.32839/2304-5809/2021-4-92-48